کسب و کارهای امروزی، شکل و آب و رنگ دیگری بهخود گرفتهاند. در گذشته چیزی به اسم واحد تحقیق و توسعه در یک شرکت، معنا و مفهوم خاصی نداشت. حتی مابقی قسمتهای مهم مانند واحد بازاریابی، کمتر وجود داشت. اما امروزه، شرکت توسعه کسب و کار، یک نوع شرکت خدماتی است که به کسب و کارهای دیگر کمک میکند تا توسعه پیدا کنند.
رشد یک استارتاپ یا هر کسب و کاری باید طبق اصول مشخصی انجام شود. اگر واحد تحقیق و توسعه در یک شرکت جدی گرفته نشود، احتمال زیادی وجود دارد که آن استارتاپ به سرنوشت بسیاری از استارتاپهای دیگر دچار شده و به تدریج از بین برود. حتی اگر کسب و کار مورد نظر یک شرکت دانشبنیان یا با سابقه باشد، همچنان نیاز به توسعه و رشد مستمر دارد.
به عنوان نمونه، هلدینگ چابک را میتوان نام برد که بر توسعه کسب و کارهای فناورمحور تاکید دارد و در این زمینه نقش کلیدی ایفا میکند. در این مقاله، قصد داریم به بررسی مفهوم توسعه کسب و کار، وظایف کارشناس توسعه کسب و کار، استراتژیهای مؤثر و سایر موارد مرتبط بپردازیم. پس با ما همراه باشید تا به طور کامل این موضوعات را بررسی کنیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتوسعه کسب و کار چیست؟
هر کسب و کاری، فارغ از این که دانشبنیان باشد، استارتاپی یا هر نوع دیگری، باید همواره به پیشرفت و توسعه ادامه دهد. این پیشرفت، کلید دستیابی به اهداف سازمانی است. برای رسیدن به این هدف، برنامهریزی دقیق و اجرای صحیح آن ضروری است. سازمانها به دنبال انتخاب استراتژیهای کاربردی برای کسب و کار خود هستند تا در راستای گسترش بازار و جذب مشتریان گام بردارند. تنها از این طریق میتوانند سود قابل توجهی برای سازمان خود کسب کنند.
در چنین شرایطی، شرکتهای توسعه کسب و کار کمک میکنند تا برنامهریزیهای بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت خود را بهدرستی تهیه و تدوین کنند. برخی سازمانها نیز برای انجام این فرآیند، به دنبال استخدام کارشناسان متخصص در این زمینه هستند تا تحقیق و توسعه را بهطور مؤثر در کسب و کار خود پیادهسازی کرده و آیندهای روشنتر برای سازمان خود رقم بزنند.
این روزها، بسیاری از شرکتها و سازمانهای خصوصی، نیمه خصوصی و حتی دولتی، به اهمیت روزافزون بهرهگیری از دانش شرکتهای توسعه کسب و کار، پیبردهاند و در پی تشکیل تیم تخصصی در این زمینه هستند. در این تیم، بهدنبال این هستند که وظایف کارشناس توسعه کسب و کار و هر آن کس که در این زمینه فعالیت میکند، مشخص باشد تا سازمان به اهداف خود، نزدیکتر شود.
وظایف کارشناس توسعه کسب و کار
یک کارشناس توسعه کسب و کار، وظایف بسیار مهمی دارد که میتوان از میان تمام وظایف او، برنامهریزی را بهعنوان مهمترین آن انتخاب کرد. شرکت توسعه کسب و کار، کارشناسان خبره و حرفهای در این زمینه دارد که هرکدام میتوانند در جهت گسترش کسب و کار و دستیابی به نتایج بهتر، اهداف بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت سازمانی را مشخص کرده و برای رسیدن به نتیجه بهتر، در تلاش باشند.
کارشناس توسعه کسب و کار مسئول تحقیق و بررسی در مورد کسب و کار است و باید برنامهریزیهای لازم برای رسیدن به اهداف سازمان را تدوین کند. این موارد تنها بخشی از وظایف او هستند و قطعا مسئولیتهای دیگری نیز در این حوزه بر عهده دارد.
نحوه تحقق توسعه کسب و کار
شرکتهای توسعه کسب و کار خدمات متنوعی به سازمانها ارائه میدهند که با بهرهگیری از آنها، سازمانها میتوانند به اهداف خود نزدیکتر شوند. برای تحقق این هدف، کارشناس تحقیق و توسعه در شرکت گامهای زیر را برمیدارد تا کسب و کار ایدهآل شکل بگیرد:
- تحلیل رقبای سازمانی
- ایجاد شبکه
- تحقیقات بازار
- مدیریت پروژه
- مدیریت ارتباط با مشتری یا (CRM)
- دستیابی به مشتریان جدید
- تهیه طرح تجاری کسب و کار
- ایجاد تغییرات در مدل قدیمی کسب و کار
توسعه کسب و کار هدفمند، یکی از چشماندازهای مهم و اصلی یک سازمان است که میتوان با تحقق موارد بالا، به آن دستیافت. تمامی این گامهای مهم برای توسعه کسب و کارهای کوچک منجر به شناخت کافی از بازار میگردد و بسیاری از چالشهای پیشروی سازمان، حل میشود.
مهمترین استراتژی توسعه کسب و کار
آموزش توسعه کسب و کار توسط شرکتهای ارائهدهنده خدمات کسب و کار، توسط مربیان و مشاوران حرفهای صورت میگیرد که میتوان هلدینگ چابک را بهعنوان یکی از حرفهایترینها در این مورد نام برد.
شرکت توسعه کسب و کار، معمولا با تدوین استراتژیهای مهم و تاثیرگذار، میتواند کسب و کار سازمانی را بهطرز قابلتوجهی، رشد دهد. استراتژیهای کسب و کار، شامل موارد زیر هستند:
- استراتژیهای سطح سازمان یا شرکت corporate level strategy
این استراتژیها در بالاترین سطح یک شرکت اجرا میشوند. این استراتژیها، بیشتر توسط مدیران سازمانی تهیه میشوند.
- استراتژی سطح واحدهای کسب و کار business level strategy
این استراتژی که در سطح مدیرانمیانی و کارشناسان شرکتها اجرا میشوند، بر نحوه پیادهسازی چشمانداز شرکت در دستورالعملهای آن متمرکز است.
- استراتژی سطح عملکرد یا وظیفهای functional level strategy
این استراتژیها بر وظایف کارمندان هر بخش متمرکز است و برای رسیدن به اهداف سازمانی مورد استفاده قرار میگیرند. کارشناس شرکت توسعه کسب و کار، در این بخش میتواند بسیار کمککننده باشد.
کلام آخر
در واقع خدمات توسعه کسب و کار، به سازمانهای خصوصی و نیمهخصوصی و حتی سازمانهای دولتی، کمک میکند تا حوزهکاری خود را گسترش دهند. گاهی، این گسترش در گرو پیدا کردن بازارهای جدید و ورود به مناطق فروش جدید است. گاهی نیز باید توسعهفردی و توسعه کارکنان صورت بگیرد. تمامی اینها در جهت رسیدن به اهداف سازمانی و گسترش کسب و کار صورت میگیرند.