چالش های منابع انسانی در یک سازمان، همیشه وجود دارند و امری اجتنابناپذیر هستند. هیچ مدیر یا سازمانی نمیتواند ادعا کند که تمامی چالشهای منابع انسانی و تعارضات میان مدیران و کارمندان را بهطور کامل از بین برده است. تلاش برای راضی نگهداشتن تمامی کارمندان و مدیران بخشهای مختلف سازمان، کاری بسیار سخت و طاقتفرسا است. اما با تلاش در این جهت، میتوان این تعارضات را کم کرد و چالشهای بر سرراه مدیران را تا حد بسیار زیادی از بین برد.
مدیریت چالشهای منابع انسانی، وظیفه مدیر سازمان و بخش منابع انسانی یک سازمان است. بخش منابع انسانی یک سازمان، همیشه با چالشهای مختلف و تعارضات بسیار زیادی مواجه است که این چالشها باتوجه به وسعت و بزرگی سازمان، بیشتر هم میشوند.
فشار روحی که به کارمندان و مدیر بخش منابع انسانی وارد میشود، بسیار زیاد است اما با مدیریت و کنترل چالشهای پدید آمده، میتوان این تعارضات را تا حد زیادی برطرف کرد. اما باید چگونه این امر امکانپذیر است؟ اصلا تعارض میان کارمندان و مدیران سازمانی، به چه دلیل بهوجود میآیند و چگونه میتوان عارضه یابی سازمانی کرد؟
ما در اینجا قصد داریم پیرامون همین موضوعات صحبت کنیم و چالشهای مختلف منابع انسانی در سازمانها را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. اگر شما هم با چالش های منابع انسانی روبرو هستید، میتوانید از مشاورین هلدینگ چابک استفاده کنید. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleانواع چالشهای منابع انسانی در سازمانهای خصوصی و دولتی
وجود چالش های منابع انسانی در یک سازمان، فارغ از دولتی یا خصوصی بودن آن، مسئله بسیار مهمی است که مدیران منابع انسانی با آن مواجه هستند. در یک سازمان، نیروی انسانی را به طلا تشبیه میکنند و مدیران منابع انسانی در تلاش هستند تا این سرمایه را مدیریت کنند. هر نیروی انسانی، شخصیتی کاملا جدا از دیگری دارد. برخی علاقه مند به کار و برخی بی علاقه هستند.
برخی منظم و برخی، بی نظم هستند. خلاصه هیچ دو کارمندی را نمیتوان مشابه یکدیگر دانست. به همین دلیل، گاهی تعارضات مختلفی میان کارمندان با هم و حتی بین کارمندان و مدیران مختلف سازمانی پدید میآید. در اینجاست که چالشهای سازمانی مختلفی پدیدار میشوند و باید هرچه زودتر حل و فصل شوند.
انواع مختلفی از چالش های منابع انسانی وجود دارند که برخی از مهمترین آنها، شامل موارد زیر هستند:
- چالش جذب استعدادهای بیشتر که میتوان این چالش را با پاداش برای کارمندان و دادن مزایا به آنها، برطرف کرد.
- مدیریت تغییر از دیگر چالشهای پیش روی منابع انسانی یک سازمان است که باید از یک نقطه خوب برای مقابله با آنها شروع کرد. میتوان به کارکنان هشدار لازم را در این زمینه داد و مهارتهای انطباقی و استراتژیهای لازم را آموزش داد.
- مهارت مجدد و ارتقاء مهارت، سومین چالش در یک سازمان است که راهکار مقابله با این چالش، ابتکار یک راه حل برای ارتقاء مهارت کارکنان است. مهارت مجدد کارکنان نیز پیچیده است و نیازمند برنامه ریزی استراتژیک تحقیق و توسعه است.
چالشهای متعدد دیگری نیز وجود دارد که میتوان برای هر کدام راه کارهای متعددی را پیشنهاد داد که این کار به توان، هنر و حرفهای بودن مدیریت منابع انسانی سازمان دارد. برخی از این چالشها شامل موارد زیر هستند:
- سازگاری به نوآوری
- گستردگی جایگاههای شغلی
- تنوع نیروی انسانی
- انطباق با قوانین و مقررات
- حفظ کارمندان مستعد
- عدم دسترسی به بودجه کافی
- تفکرات اشتباه مدیران
- تغییرات سازمانی
- سرمایه گذاری روی آموزش کارمندان کم تجربه
- بیتوجهی از سوی سایر واحدها
چالشهای انگیزش و نگهداشت منابع انسانی
چالش های منابع انسانی در یک سازمان، باید به نحو احسن مدیریت شوند. زیرا کارکنان یک سازمان، به مثابه میز و تخته و خودکار نیستند که بتوان آنها را دائما تعویض کرد. هزینه استخدام نیروی انسانی بالاست و کارکنان یک سازمان، سرمایههای انسانی یک مجموعه به شمار میآیند. به همین دلیل، نگهداشت کارکنان، مسئله بسیار مهمی است.
در یک سازمان، باید انگیزه کافی برای کا وجود داشته باشد تا نیروی انسانی، اثربخشی بیشتری داشته باشد. هر چقدر این انگیزش در کارکنان بیشتر باشد، تعارض کمتری با سایر کارکنان و مدیران پیدا میکنند. وقتی تعارض سازمانی کم باشد، چالش های منابع انسانی و حتی چالش جذب نیروی انسانی، به شدت کم خواهد شد.
انگیزش کارکنان سازمانی، یکی از مباحث مهم و چالش های منابع انسانی در سال 1402 و حتی امروز در سال 1403، میباشد. در علم مدیریت منابع انسانی، به تئوریهای مختلفی در این مورد پرداخته شده است و از زوایای مختلف، انگیزش کارکنان و نگهداشت آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. اما هدف این نیست که این تئوریها فقط تشریح شوند. بلکه هدف اصلی این است که بتوان مفهوم انگیزش را در چالشهای امروزی فراروی سازمانها پیدا کرد و همچنین با تئوریهای جدید راهی برای برخورد بهینه با آنها پیدا کرد.
استخدام و کارمند گزینی از چالشهای فراروی سازمانی است که هر مجموعه و سازمانی باید با توجه به شرایطی که دارد، در راستای استفاده از تئوریهای انگیزشی در این زمینه، گام اساسی بردارد.
در سال 1403، سازمانها با چالش های منابع انسانی متعددی مواجه هستند که توجه ویژهای به آنها نیاز است. چالش های مدیریت منابع انسانی در این سال بهخصوص در زمینههای مختلفی ازجمله جذب و نگهداشت استعدادها، بهبود محیط کار و ارتقاء سطح انگیزش کارکنان بسیار پررنگ شده است. یکی از مهمترین مسائل، چالش های انگیزش و نگهداشت منابع انسانی است که بهشدت بر بهرهوری و رضایت کارکنان تاثیرگذار است. در این مقاله به بررسی این چالش های منابع انسانی در سال 1403 خواهیم پرداخت و راهکارهای موثر برای مقابله با آنها را ارائه خواهیم کرد.
عارضه یابی منابع انسانی
منابع انسانی در یک سازمان خصوصی یا دولتی، یکی از بخشهای بسیار مهم و حیاتی درون سازمانی است. همان طور که بخش فروش و بازاریابی در یک مجموعه را، قلب تپنده مینامند، منابع انسانی را هم رگ حیات یک سازمان در نظر میگیرند. اگر کارکنان در یک سازمان بتوانند بدون دغدغه و مشکل، کار خود را انجام دهند، اثربخشی بالایی از خود برجای خواهند گذاشت. این اثربخشی سازمانی، در نهایت منجر به افزایش انگیزه در بین کارکنان میگردد و مجموعه مد نظر میتواند زودتر به اهداف خود برسد.
اگر واحد منابع انسانی بتواند عارضه یابی درست و صحیح انجام دهد، مطمئنا میتواند چالشهای پیش رو که ناشی از تعارضات سازمانی است را حل و فصل کند. البته عارضه یابی منابع انسانی، باید درست و صحیح و به موقع انجام شود در غیر این صورت، هزینه سنگینی را به سازمان تحمیل میکند. زیرا امکان ریزش کارمندان بسیار زیاد خواهد بود و به ناچار باید کارمندان جدید استخدام شوند. و استخدام نیروی جدید، یعنی تحمیل هزینههای سنگین به سازمان.
چالش های منابع انسانی در سال 1403
چالشهای منابع انسانی در سال 1402 یا حتی در سال جدید (1403) همچنان وجود خواهند داشت. همان طور که در یک سازمان، همیشه ما بین کارکنان و مدیران، اختلاف نظر وجود دارد و یا در مورد موضوعات مختلف درون و برون سازمانی، تعارض شکل میگیرد، چالش در حل این تعارضات نیز، وجود دارد. زیرا به اندازه تک تک انسانها، شخصیتهای متفاوتی وجود دارند.
در سال 1402 و 1403، با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی در سازمانها، تحولات سیاسی و اقتصادی، تعارض و چالشهای مختلفی پدید آمده است که میتوان برخی از آنها را شامل اختلالات دیجیتال، تغییرات فرهنگی محل کار، تغییرات اقتصادی، تغییرات جو سیاسی و … دانست. تا پیش از این هم، چالش های منابع انسانی مختلفی وجود داشتند که با توجه به شرایط و توان نیروی منابع انسانی در سازمانها، مدیریت و حل و فصل شدند. برای مثال میتوان چالشهای منابع انسانی در زمان همه گیر شدن کرونا را مثال زد که منجر به دور کار شدن عده زیادی از کارکنان شده بود.
در دنیای پیچیده امروزی، چالشهای مدیریت هویت و دسترسی به یکی از مسائل کلیدی سازمانها تبدیل شده است که نیازمند توجه ویژهای است. این چالشها نهتنها بر روی امنیت اطلاعات تاثیر میگذارند بلکه به عارضه یابی منابع انسانی نیز مرتبط هستند، زیرا مدیریت بهینه منابع انسانی مستلزم شناسایی و رفع مشکلات مختلف است. چالش های کارمندان بهعنوان یکی از جنبههای اساسی در بهبود عملکرد سازمانی، مستلزم رویکردی هوشمندانه و راهبردی است. همچنین، شناخت دقیق انواع منابع انسانی و نحوه مدیریت آنها میتواند به بهبود چشمگیر در بهرهوری و رضایت کارکنان منجر شود. در این مقاله، به بررسی این چالشها و ارائه راهکارهایی برای مواجهه با آنها پرداختیم.
و کلام آخر
حل تعارضات سازمانی به موقع و حرفه ای، توسط کارمندان بخش مدیریت منابع انسانی، یک هنر است که هر کسی نمیتواند در بخش منابع انسانی از پس آن بر بیاید. چالش های منابع انسانی، همیشه وجود دارند و هم اکنون با توجه به مسائل اقتصادی و سیاسی و پیشرفت تکنولوژی و به وجود آمدن هوش مصنوعی، این چالشها بیشتر هم خواهند شد. اگر در سازمان خود با چالشهای مشابه روبرو هستید، میتوانید از مشاوره هلدینگ چابک استفاده کنید. این موسسه در زمینه خدمات به کسب و کارهای فناور محور، تخصص دارد.
منابع