7p بازاریابی را میتوان نوعی استراتژی بازاریابی دانست که از آن بهمنظور تحلیل و بهبود عملکرد بازاریابی استفاده میکنند. این مدل Pهای بازاریابی از هفت عنصر اصلی تشکیل شدهاند که هرکدام از این عناصر با حرف p آغاز میشوند؛ از همینرو آنها را 7p مینامند.
درحال حاضر شرکتها و استارتاپها از عناصر بازاریابی 7p برای بهبود استراتژیهای بازاریابی خود استفاده میکنند و بدین طریق سعی دارند تجربه بهتری را برای مشتریان خود رقم بزنند. شما بهکمک این نوع بازاریابی میتوانید بهشکل سازماندهی شده و جامعی به جنبههای بازاریابی نگاه کرده و برای بهبود و افزایش فروش، اقدامات بهتری انجام دهید. با این اوصاف اگر میخواهید کسب و کار خود را رونق بخشید این مطلب برای شما آماده شده است؛ پس همراه ما باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleبازاریابی خدمات 7p چیست؟
بازاریابی خدمات 7p را میتوان از انواع مارکتینگ میکس دانست، این مدل بازاریابی برای اولین بار توسط فردی بهنام برایان ویلسون در سال ۱۹۸۴ مطرح شد. هفت عنصر مجموعه خدمات بازاریابی بهعنوان استراتژی توسعهیافتهتری از مدل بازاریابی 4p که تنها شامل محصول، قیمت، تبلیغات و مکان بود، در اختیار بازاریابان قرار گرفت.
طبق تفکرات ویلسون استراتژی 4p بدون عناصری مانند افراد، فرآیند و دلالت، ناقص خواهد بود؛ از همینرو با هدف رسیدن به روشی جامع و کامل برای تحلیل و بهبود عملکرد بازاریابی، سه عنصر People ،Process و Physical Evidence را بهروش بازاریابی 4p اضافه کرد. این عناصر بهترتیب نشاندهنده نقش افراد در فرآیند بازاریابی، فرآیندهای انجامشده و شواهد فیزیکی از خدمات یا محصولات ارائهشده، هستند.
در حال حاضر مدل بازاریابی 7p در صنعت بازاریابی محبوبیت بسیاری دارد. اکثر شرکتها و کسب و کارهای بزرگی همچون هلدینگ چابک با استفاده از این عناصر بازاریابی توانستهاند رضایت بیشتر مشتریان و کاربران را بهدست آورده و خدمات جامعی باتوجه به نیاز مخاطبین ارائه کنند.
در استراتژی بازاریابی چند P وجود دارد؟
در استراتژیهای بازاریابی انواعی از آمیختههای بازاریابی دیده میشود که این آمیختهها بهشیوه سنتی بهمنظور فروش محصول توسط سازمانها و استارتاپهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. انواع آمیخته بازاریابی بهعنوان مجموعهای از تکنیکهای بازاریابی شناخته شدهاند که از آنها بهمنظور تبلیغ برند یا محصول استفاده میکنند.
رویکرد این نوع بازاریابی حول محور چهار اصل محصول، قیمت، مکان و تبلیغات میگردد. همانطور که اشاره کردیم، از سال ۱۹۸۴ این رویکرد پیچیدهتر شده و با گنجاندن افراد، فرآیند و شواهد فیزیکی، آنرا ارتقاء بخشیدهاند.
کسب و کارهای مختلف برای تحقق بخشیدن به جنبههای مختلف بازاریابی 7p همواره در تلاشاند و این مسئله به آنها کمک میکند تا به مزایای زیر دست یابند:
- امکان شناخت داراییها
- امکان رفع عیوب در داراییها
- سازگاری بیشتر با بازار تقاضا
- رقابتی شدن
- بهبود همکاری در بخشهای مختلف
انواع آمیخته بازاریابی 7p
7p محصول که توسط متخصصین بازاریابی برای تحلیل و بهبود عملکرد بازاریاب مورد استفاده قرار میگیرند، موارد زیر هستند:
Product
شامل تعریفی کلی از محصول میشود که حول خصوصیات، ویژگیها، نوع بستهبندی، برند و خدمات مرتبط با آن میگردد.
Price
این عنصر استراتژی قیمتگذاری، تخفیف، پرداخت بهشیوه اقساط و سیاستهای قیمتگذاری را مشخص میکند.
Place
کانالهای توزیع، نقاط فروش، انبارها و توزیع فیزیکی در این دسته جای میگیرد.
Promotion
روشهای تبلیغاتی، تبلیغات تلویزیونی، آنلاین، رادیویی، فروش فروشگاهی و رویدادهای تبلیغاتی دیگر همگی در عنصر Promotion جای گرفتهاند.
People
این عنصر شامل کارکنان، خدمات مشتریان، فروشندگان و تجربه مشتریان میشود.
Process
فرآیندهای داخلی و خارجی شرکت که برای بهبود خدمات و تجربه مشتریان حائز اهمیت است، توسط این عنصر مورد بررسی قرار میگیرد.
Physical Evidence
عناصر مادی و ظاهری که موجب افزایش اعتبار و اعتماد مشتریان میشود را میتوان دلالت یا همان Physical Evidence نامید، مدیریت و سازماندهی نمایندگیهای فروش، دفاتر و شعب فروش، بستهبندی و برچسبها همگی جزوی از Physical Evidence هستند.
مزایای راهاندازی کسب و کار با 7p
بازاریابی 7p را میتوان مفهومی حیاتی برای کسب و کارهای مختلف دانست. امروزه در صنعت بازاریابی اهمیت 7p آمیخته بازاریابی برکسی پوشیده نیست و هیچ استارتاپی آنرا نادیده نمیگیرد؛ چرا که 7pهای محصول، عناصری اساسی در بازاریابی هستند و نقش قابل توجهی در جلب مخاطبین هدف ایفا میکنند. نقش این عناصر را در ادامه با ذکر مزایای آن برای شما شفافسازی خواهیم کرد.
درک نیازهای مشتریان
7pهای بازاریابی با کمک به کسب و کارها این امکان را برای آنها فراهم میکنند که نیازهای بازار هدف خود را بشناسند و محصولات و خدمات خود را باتوجه به نیازهای آنها سازماندهی نمایند. همچنین 7pهای بازاریابی با ارتقاء سطح رضایت مشتریان به کسب و کارها کمک میکنند که بتوانند خود را از رقبایشان متمایز کرده و با تعیین اهداف بازاریابی واقعبینانه، اثربخشی بودجه مربوط به بازاریابیشان را به حداکثر برسانند.
اجرای کمپینهای موفق بازاریابی
از دیگر مزایای بازاریابی 7p میتوان به نقش موثر آنها در موفقیت کمپینهای تبلیغاتی اشاره کرد. 7pهای محصول در بازاریابیهای آنلاین نقش بسیار موثری داشته و به آنها کمک میکنند که کمپینهای بازاریابی موفقی را همسو با تمامی عناصر آمیخته بازاریابی ایجاد نمایند.
با این استراتژی کسب و کارهای آنلاین میتوانند آمار و ارقام مرتبط را در کمپینهای بازاریابی خود گنجانده و از این طریق به بهبود محتوا و رتبهبندی موتورهای جستجو کمک کنند. ضمن اینکه عناصر آمیخته بازاریابی با ارائه کلمات کلیدی مورد نظر مشتریان بالقوه هنگام جستجو، این امکان را برای کسب و کارهای مختلف فراهم میکنند که رتبه سئو خود را افزایش دهند.
ایجاد استراتژی رقابتی
7p بازاریابی به شناسایی نقاط قوت و ضعف رقبا کمک کرده و بهنوعی استراتژی رقابتی بهوجود میآورد. با این اوصاف سازمانها و استارتاپهای مختلفی که از 7pهای بازاریابی استفاده میکنند، قادرند که در حوزههای مورد نیاز عملکرد خود را بهبود بخشند و نتایج بهتری را بهدست آورند.
بهبود سود
بسیاری از کسبوکارها و استارتاپهای مختلف همچون هلدینگ چابک با استفاده از 7pهای بازاریابی بهسود بیشتری دستیافتهاند. این هفت عنصر کمک میکنند که صاحبان کسب و کار در مورد اینکه کارکنانشان در زمینه خدمات مربوط به مشتریان آموزش دیدهاند، مطمئن شوند. این مسئله میتواند به حفظ فرآیندهای کارآمد منجر شده و در نهایت سطح رضایت مشتریان را بهبود بخشد. حتی از این طریق افزایش نرخ حفظ مشتریان هم حاصل میشود که در نهایت تمامی این موارد سود بیشتری را برای استارتاپها بهدنبال دارد.
کلام آخر 7p بازاریابی
همانطور که دریافتید 7p بازاریابی امروزه یکی از موثرترین روشهای بازاریابی بهشمار میرود. به کمک این روش بازاریابی استارتاپهای بسیاری توانستهاند رضایت مشتریان خود را بهدست آورده و تجربه بهتری برای مشتریانشان رقم زدهاند. درنهایت پیش از آنکه استفاده از استراتژی 7p را آغاز کنید، بهتر است بدانید که شناخت شخصیت مخاطب هدف نقشی کلیدی در موفقیت استراتژی 7p دارد. با شناخت شخصیت مخاطبهای هدف و درک آنها میتوانید بهترین سازماندهی را در میان آمیختههای بازاریابی داشته باشید.
منابع