در دنیای متنوع فناوری امروزی، تاکید روی همکاری و اشتراک دانش و تجربه بین شرکتها و استارتاپها بیش از هر زمان دیگری ضروری بهنظر میرسد. نوآوری باز (Open Innovation) هم بهعنوان رویکردی استراتژیک که از مرزهای سنتی تحقیق و توسعه فراتر رفته، به سازمانهای مختلف این امکان را میدهد که بهشکل بهینهتری از منابع خود استفاده کرده و با جوامع بزرگتر ارتباط برقرار کنند. بدینترتیب سازمانها و استارتاپها قادر به افزایش سرعت و بهبود کارایی فرآیندهای نوآورانه خواهند بود.
در این مطلب ما تصمیم داریم در رابطه با اهمیت و تاثیر نوآوری باز اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم؛ پس برای آشنایی بیشتر با دنیای پویای نوآوریهای باز، همراه ما باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleنوآوری باز چیست؟
نوآوری باز مفهومی است که اولین بار توسط هنری چسبرو، در سال ۲۰۰۳ مطرح شد. برخلاف نوآوری بسته در این مدل نوآوری همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، سازمانها بهجای اعتماد به منابع داخلی خود، با دنیای خارجی همکاری میکنند. این بدان معناست که سازمانها از دانش، ایدهها و منابع دیگران بهعنوان یک منبع مهم بهمنظور توسعه و پیشرفت خود بهره میگیرند. این مسئله مهمترین تفاوت بین نوآوری باز و بسته است که درنهایت به بهبود ارزشهای سازمانی منجر میشود.
مدل نوآوری باز
مدل نوآوری باز (Open Innovation) فرآیندی است مشترک که بین سازمانها، مشتریان، تامینکنندگان و دیگر شرکای صنعتی صورت میگیرد. این مدل روی خلاقیت و همکاری میان افراد و سازمانها تاکید میورزد و هدف آن تنها تمرکز روی دانش داخل سازمانی نیست.
مدل Open Innovation شامل مراحل مختلف زیر میشوند:
- شناسایی نیازها و فرصتها
- همکاری و شراکت
- توسعه و اجرا
- انتقال دانش
مدل Open Innovation بهدلیل داشتن کاربردهای گوناگون در صنایع و حوزههای اقتصادی مختلف، افزایش همکاری، کاهش هزینهها، کاهش ریسکها و افزایش سرعت نوآوری از جایگاه ویژهای در جهان کسب و کار برخوردار است؛ از همینرو در اکثر آموزشهای کسب و کارهای فناور محور هلدینگ چابک روی این مسئله تاکید میورزند.
انواع نوآوری باز
نوآوری باز (Open Innovation) بهعنوان رویکردی نوآورانه، دارای انواع مختلفی است که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
مشارکتپذیری یا Co-creation
در این نوع نوآوری باز، مشتریان بهعنوان شرکای فعال در فرآیند نوآوری برای ارائه ایدهها، بازخوردها و نظرات خود به سازمان کمک میکنند و بدینطریق در ایجاد محصولات و خدماتی متناسب با نیازهای خود مثمر ثمر واقع میشوند.
انتشار متن باز یا Open Source
در این نوع نوآوری، کدهای منبع باز و نرمافزارهایی بهصورت عمومی منتشر میشوند و به سازمانهای دیگر و افراد اجازه میدهند آنها را مورد استفاده قرار داده، اصلاح کرده و به نوآوری در آنها کمک کنند.
اشتراکگذاری دانش یا Knowledge Sharing
در این مدل، معمولا سازمانها و افراد، دانش، تجربیات و دادههای خود را با سازمانها و افراد دیگر به اشتراک میگذارند تا به حل مسائل و ایجاد نوآوری مشغول شوند.
همکاری برای نوآوری یا Collaborative Innovation
در این نوع نوآوری باز، معمولا سازمانها، مشتریان، تامینکنندگان و شرکای دیگر به همکاری با یکدیگر میپردازند تا ایدهها و فناوریهای جدید را پیش ببرند.
حکمروایی جمعی یا Crowdsourcing
این نوع نوآوری باز به استفاده از انبوهی از افراد بهجای منابع داخلی بهمنظور تولید ایدهها، حل مسائل و پیشرفت در نوآوری تاکید دارد.
ابعاد نوآوری
نوآوری باز (Open Innovation) از ابعاد مختلفی برخوردار است که هرکدام از این ابعاد در ایجاد یک محیط نوآورانه و موفق نقش قابلتوجهی ایفا میکنند و شامل موارد زیر هستند.
- ابعاد فنی: متمرکز روی انتقال دانش فنی و فناوری سازمانها
- ابعاد سازمانی: متمرکز روی ایجاد فرهنگ سازمانی باز و اشتراکگذاری ایدهها
- ابعاد اجتماعی: متمرکز روی تحقق همکاری و تعامل میان گروههای مختلف
- ابعاد اقتصادی: متمرکز روی بهینهسازی هزینهها، افزایش درآمد و سود، ایجاد ارزش برای مشتریان
- ابعاد قانونی: متمرکز روی قوانین، مقررات و حقوق مالکیت فکری در نوآوریها
نقش نوآوری باز در پیشبرد اهداف
اهمیت نوآوری باز (Open Innovation) برای پیشبرد اهداف بر کسی پوشیده نیست. این مفهوم همانطور که در تمامی آموزشهای هلدینگ چابک هم گفتهشده برای رسیدن به موفقیتهای مختلف، اهمیت بسیاری دارد و میتوان نقش و اهمیت آنرا در موارد زیر خلاصه کرد:
- افزایش دسترسی به دانش و فناوری
- افزایش سرعت نوآوری
- کاهش هزینهها و ریسکها
- ایجاد ارزش برای مشتریان
- تقویت روحیه کار تیمی و همکاری گروهها با یکدیگر
کلام آخر
در این مطلب سعی داشتیم شما را با نوآوری باز (Open Innovation) آشنا سازیم، همانطور که دریافتید، نوآوری باز به بهبود عملکردهای سازمانی منجر میشود. امروزه این مفهوم در کسب وکارهای فناور محور برای ارتقای فرهنگ نوآوری، افزایش سرعت نوآوری، ایجاد ارزش برای افراد و جوامع مختلف ضروری بهنظر میرسد و روی پیشرفت و رشد سازمانی تاثیر زیادی میگذارد.
منابع
2 پاسخ
با سلام، پست عالی وبسایت ❤️زیبا دارید 🙏
سلام بر شما
سپاس
خوشحالم که مفید بوده