راهبرد تدوین استراتژی کسب و کار با رویکرد بازی برد (Playing to Win)

راهبرد تدوین استراتژی کسب و کار با رویکرد بازی برد (Playing to Win)
5/5 امتیاز

اهمیت استراتژی‌های کسب و کار برای دستیابی به اهداف بلند مدت و کوتاه مدت بر کسی پوشیده نیست. به‌طور کلی می‌توان اولین گام برای ایجاد یک استارتاپ را شناسایی موثرترین استراتژی‌‌ کسب و کار برای تمرکز روی اولویت‌ها و رسیدن به اهداف دانست. در حال حاضر استراتژی با رویکرد بازی برد، از کارآمدترین رویکردهای شناخته شده با هدف ایجاد یک محیطی رقابتی و پایدار برای رسیدن به جایگاه نخست است. ادامه این مطلب هم برای کسانی مفید خواهد بود که می‌خواهند در این محیط رقابتی و پایدار، جایگاه نخست را از آن خود کنند؛ پس اگر شما هم جزو این دسته افراد هستید، همراه ما باشید.

برای موفقیت در دنیای کسب و کار، درک درست از استراتژی کسب و کار و چگونگی تدوین استراتژی کسب و کار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اما استراتژی کسب و کار چیست و چگونه می‌توان به بهترین نحو مثال برای تدوین استراتژی را در عمل پیاده کرد؟ تدوین استراتژی کسب و کار به معنای ایجاد یک نقشه راه برای رسیدن به اهداف بلندمدت است که به کسب و کار شما کمک می‌کند تا با تمرکز و دقت به سمت موفقیت پیش برود. برای دستیابی به این هدف، نیاز است که به‌طور دقیق مراحل تدوین استراتژی کسب و کار را بررسی و پیاده‌سازی کنید.

استراتژی کسب و کار چیست؟

از جمله مواردی که در راستای رسیدن به اهداف تجاری و قرار گرفتن در یک مسیر درست، به صاحبان استارتاپ‌ها کمک می‌کند، استراتژی‌های کسب و کار هستند. استراتژی‌های کسب و کار به صاحبان استارتاپ‌ها اجازه می‌دهند که دارایی‌های منحصربه‌فرد خود را به نمایش بگذارند. این استراتژی‌ها قادر به تقویت تعاملات بین اداره‌های مختلف هستند، ضمن اینکه می‌توانند با شفاف‌سازی وظیفه و نقش هر فرد، سازمان را به‌سوی اهدافش سوق‌ دهند.

با این اوصاف دقت در طراحی استراتژی‌ها اهمیت زیادی دارد؛ از همین‌رو بهتر است استراتژی‌ها با توجه به دارایی‌ها و توانمندی‌های شرکت، انتظارات و نیاز‌ها طراحی شوند و روی تعاملات داخلی و خارجی شرکت تمرکز داشته باشند. به‌یاد داشته باشید طراحی کارآمد به‌علاوه ایده‌های نوآورانه یک استراتژی موفق را برای شما به وجود می‌آورند.

باتوجه به این توضیحات می‌توانید استراتژی‌های کسب و کار را نقطه شروع در نظر بگیرید که با کمک آن‌ها در مسیر حرکت می‌کنید و در نهایت توانمندی‌های منحصربه‌فرد و ارزش‌های سازمان خود را به‌ دیگران نشان می‌دهید.

انواع تجارت الکترونیک: بررسی مدل‌ها و روش‌های موفق
بخوانید

برای ارتقاء موفقیت کسب و کار، آشنایی با نمونه استراتژی کسب و کار و فرآیند تدوین استراتژی امری حیاتی است. انتخاب صحیح از میان انواع استراتژی های کسب و کار به سازمان شما کمک می‌کند تا باتوجه به اهداف و شرایط خاص، بهترین راهبرد را به‌کار ببندد. به‌عنوان مثال، بررسی نمونه استراتژی شرکت های موفق می‌تواند بینش‌های ارزشمندی را درخصوص روش‌های موثر و کارآمد ارائه دهد. با بهره‌گیری از این نمونه‌ها و تطبیق آن‌ها با نیازهای خود، می‌توانید استراتژی‌های متناسب و موثری را برای کسب و کارتان تدوین کنید.

چگونگی تدوین استراتژی کسب و کار

برای داشتن استراتژی کارآمد و موثر، شما باید به نکاتی که در ادامه مورد بررسی قرار می‌دهیم، توجه داشته باشید:

تعریف چشم‌اندازها

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در آموزش استراتژی کسب و کار به آن اشاره می‌شود، تعریف چشم‌اندازهای کسب و کار است. برای این منظور شما باید تصور خود از آینده شرکت را ترسیم کنید، این مسئله اهمیت بسیاری دارد و به‌نوعی تعیین‌کننده مسیر و راهبردهای شما به‌شمار می‌رود.

تعیین هدف‌ها

اگر می‌خواهید بدانید که استارتاپ‌هایی مانند هلدینگ چابک چگونه به موفق رسیده‌اند، باید بگوییم یکی از رازهای آن‌ها هنگام تدوین استراتژی کسب و کار، تعیین هدف‌های سطح بالا بوده است. البته که اهداف تعیین شده باید با چشم انداز شرکت مطابقت داشته و در کل رسیدن به آن‌ها منطقی باشد.

تحلیل استارتاپ و بازار هدف

بررسی وضعیت خارجی و داخلی شرکت به‌علاوه بازار هدف یکی از گام‌های مهم در راستای تدوین بهترین استراتژی است.

استراتژی کسب و کار

توجه به مزیت‌های رقابتی

یک نمونه استراتژی کسب و کار موفق بی شک شامل برنامه‌های آینده برای رسیدن به مزیت‌های رقابتی خواهد بود. شما هم باید این موضوع را در استراتژی‌های خود لحاظ کنید. کاهش هزینه‌ها، نوآوری در فرآیندها، ارائه خدمات منحصربه‌فرد، تفکیک‌بندی بازار می‌توانند شما را به مزیت‌های رقابتی برسانند.

ایجاد یک چارچوب کلی

در نهایت با درنظر گرفتن تمامی موارد فوق، یک چارچوب کلی و جامع برای تدوین سیاست‌های شرکت خود ایجاد نمایید.

انواع استراتژی‌های کسب و کار

با توجه به اینکه استراتژی کسب و کار و عملکرد آن تاثیر بسزایی در موفقیت استارتاپ‌هایی مانند هلدینگ چابک گذاشته‌اند، امروزه مدل‌های مختلفی از آن‌ها وجود دارد. هر کدام از این مدل‌ها با مشخصه‌های خاص خود می‌توانند شما را به موفقیت نزدیک‌تر کنند؛ به‌شرط آنکه بتوانید با توجه به نیاز خود مناسب‌ترین را انتخاب نمایید. در ادامه برای داشتن انتخاب بهتر برخی از بهترین‌ استراتژی‌های کسب و کار به‌علاوه نحوه عملکرد آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  • استراتژی ساختارگرا: بررسی شرایط اقتصادی و روند کنونی بازار مرتبط با استارتاپ و در نهایت تدوین تاکتیک‌ها و فرآیندهای موثر
  • استراتژی تمایز: ارائه محصولات خاص و منحصربه‌فرد، به‌نوعی شخصی‌سازی محصول
  • استراتژي قیمت کاهشی: کاهش قیمت محصول و خدمات در بازارهایی با تقاضای بالا
  • استراتژی تصاحب: خرید یک شرکت یا بخشی از آن برای تصاحب درصد قابل توجهی از بازار
  • استراتژی رشد: عرضه محصولات و خدمات جدید، احداث واحدهای تولیدی، افزایش سهم بازار و به‌طورکلی رشد قلمرو
  • استراتژی تمرکز: تصاحب قسمت خاصی از بازار هدف
  • استراتژی فروش ترکیبی: ترغیب مشتریان به خرید بیشتر یا استفاده از محصولات با ارائه خدمات و محصولات دیگر
  • استراتژی‌ عملیاتی: بهبود عملیات‌ها و فرآیندهای داخلی شرکت
  • استراتژی تحولی: ایجاد تغییرات اساسی در شرکت
  • استراتژی پایدار: به‌کارگیری اصول توسعه پایدار با هدف ارائه محصولات و خدماتی در راستای محیط زیست
  • استراتژی تنوع بخش: افزایش تنوع حوزه‌های سودآور شرکت
  • استراتژی حفاظتی: تمرکز روی حفظ مشتریان کنونی
توسعه کسب و کار کوچینگ: اهمیت مربیگری کسب و کار برای رشد پایدار
بخوانید

سطوح مختلف استراتژی کسب و کار

برای پیشبرد استراتژی‌های کسب و کار، شما باید با سطوح مختلف استراتژی‌های کسب و کار که به صورت زیر هستند، آشنا شوید.

استراتژی شرکت

استراتژی کلی سازمانی را استراتژی شرکت می‌گویند، در این نوع استراتژی چند واحد کسب و کار در بازارهای مختلف فعال هستند. اگر یک نمونه استراتژی شرکت را مشاهده کنید، خواهید دید که طبق این استراتژی سازمان و واحدهای مختلف آن به‌عنوان سیستمی واحد فعالیت می‌کنند. در واقع سازمان با پشتیبانی واحدها و ارتقاء ارزش آن‌ها، به بهبود عملکرد خود منجر می‌‌شود.

استراتژی واحد کسب و کار

در این نوع استراتژی، رقابتی موفقیت‌آمیز در بازارهای واحد وجود دارد. استراتژی واحد کسب و کار مطابق با اهداف کلی و تعیین شده سازمان عمل می‌کند. این نوع استراتژی در استارتاپ‌ها و سازمان‌های کوچکتر با استراتژی شرکت همسو هستند؛ در واقع استراتژی کسب و کار کوچک، تلفیقی از استراتژی‌های واحد کسب و کار و شرکتی به‌صورت همپوشانی شده است.

استراتژی کسب و کار با رویکرد بازی برد

استراتژی گروه

گروه‌های درون‌سازمانی وظیفه دارند برای دستیابی به اهداف شرکت و واحدهای کسب‌ وکار با یکدیگر همکاری کنند. مطمئن تمامی این گروه نقش واحدی ندارد؛ اما باید نقش خود را بهترین نحوه ممکن در راستای استراتژی‌های سازمان انجام دهند. در کل استراتژی گروه روی این مسئله که سطوح استراتژی مختلف برای دستیابی قطعی سازمان به موفقیت، ارتقا دهنده و پشتیبان یکدیگر باشند، تمرکز دارد.

کلام آخر

استراتژی کسب و کار چیست؟ این سوالی بود که در این مطلب به آن پاسخ دادیم. همانطور که متوجه شدید، استراتژی‌های کسب و کار برای پیشبرد اهداف تجاری سازمانی بسیار ضروری هستند و انواع مختلفی دارند. شما می‌توانید با توجه به نیاز خود یکی از استراتژی‌های نامبرده را برای تحقق خواسته‌ها و اهداف سازمانی‌ خود برگزینید.

در کل انتخاب و طراحی یک استراتژی موفق تاثیر زیادی روی موفقیت سازمانی شما ‌می‌گذارد. همانطور که استارتاپ‌های بزرگی همچون هلدینگ چابک توانسته‌اند با پیروی از یک استراتژی جامع، اهداف خود را محقق کنند، شما هم باید بتوانید بهترین استراتژی را طراحی و برای رسیدن به پیروزی از آن پیروی کنید.

 

منابع

iranbusinesscoach.com

narbonbd.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *