ارائه نمونه استراتژی کسب و کار و مثال برای تدوین استراتژی موفق

ارائه نمونه استراتژی کسب و کار و مثال برای تدوین استراتژی موفق
5/5 امتیاز

در دنیای تجارت امروز، کسب‌وکارهای بزرگ و کوچک از تدوین یک استراتژی خوب برای کسب‌وکارشان بهره می‌برند. شاید برای‌تان جالب باشد، موفقیت نایک تنها به‌دلیل محصولات نمادین آن نیست؛ بلکه به استراتژی‌های تجاری مؤثر آن بازمی‌گردد که در بازار پرتراکم و رقابتی ورزش، توانسته‌اند نایک را از رقبا متمایز کنند.

مثال برای تدوین استراتژی – قیمت‌گذاری مبتنی‌بر ارزش به‌طور قابل توجهی به درآمد جهانی نایک کمک کرده است، به‌طوری که در سال 2021، این شرکت بیش از 44 میلیارد دلار درآمد داشت. نایک با بهره‌گیری از برداشت‌های مصرف‌کنندگان از محصولات خود، توانسته است قیمت‌ها را در محدوده پذیرش مشتریان افزایش دهد. هزاران بیزینس بزرگ و کوچک در سال 2024 با بهره‌گیری از استراتژی‌های مختلفی به موفقیت رسیده‌اند. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا با انواع مثال برای تدوین استراتژی آشنا شوید.

استراتژی کسب و کار چیست؟

استراتژی کسب و کار، نقشه‌ای جامع از اقداماتی است که یک شرکت برای دستیابی به اهداف و مقاصد خود برنامه‌ریزی می‌کند. این استراتژی مشخص می‌کند که شرکت چه اقداماتی باید انجام دهد تا به اهداف خود برسد، که می‌تواند به‌عنوان راهنمایی برای تصمیم‌گیری در خصوص استخدام و تخصیص منابع عمل کند.

اجزای اصلی یک استراتژی کسب و کار

برای تدوین یک استراتژی کسب و کار موفق، لازم است تا شرکت‌ها به چندین عنصر کلیدی توجه کنند. در ادامه به اجزای اصلی یک استراتژی کسب و کار پرداخته خواهد شد:

 چشم‌انداز و اهداف کسب و کار(Vision and Business Objectives):

چشم‌انداز نشان‌دهنده آینده‌ای است که شرکت می‌خواهد به آن دست یابد.

ارزش‌های اصلی(Core Values):

ارزش‌های اصلی نشان‌دهنده اصول و باورهایی هستند که رفتار سازمانی و تصمیم‌گیری‌ها را هدایت می‌کنند. این ارزش‌ها به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا هویت خود را تقویت کرده و فرهنگ سازمانی منسجمی ایجاد کنند.

اجزای اصلی یک استراتژی کسب و کار

تحلیل سوات (SWOT Analysis ):

تحلیل SWOT ابزاری است که به شرکت‌ها کمک می‌کند نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای خود را شناسایی کنند.

تاکتیک‌ها (Tactics):

تاکتیک‌ها اقداماتی هستند که برای دستیابی به اهداف استراتژیک انجام می‌شوند. این اقدامات می‌توانند شامل تبلیغات، توسعه محصولات جدید، بهبود خدمات مشتری و سایر فعالیت‌های مشابه باشند.

شرکت توسعه کسب و کار: راه حل ایده‌آل برای رشد و پیشرفت کسب و کارها
بخوانید

برنامه تخصیص منابع (Resource Allocation Plan):

برنامه تخصیص منابع به تعیین چگونگی استفاده از منابع موجود برای دستیابی به اهداف استراتژیک کمک می‌کند. این منابع می‌توانند شامل نیروی انسانی، مالی، فناوری و سایر منابع باشند.

اندازه‌گیری (Measurement):

اندازه‌گیری عملکرد و پیشرفت نسبت به اهداف تعیین شده، یکی از اجزای حیاتی هر استراتژی کسب و کار است. این اندازه‌گیری‌ها به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا ببینند آیا به اهداف خود نزدیک می‌شوند یا نیاز به تغییراتی در استراتژی خود دارند.

نمونه استراتژی کسب و کار برای راهنمایی شما!

در این بخش، به بررسی 10 مثال برای تدوین استراتژی کسب و کار موفق پرداخته خواهد شد. این استراتژی‌ها نشان می‌دهند که چگونه شرکت‌ها می‌توانند بااستفاده از روش‌های مختلف، به اهداف خود دست یابند.

فروش متقابل بیشتر محصولات (Cross-sell more products)

این استراتژی شامل پیشنهاد محصولات مرتبط به مشتریان فعلی است، که می‌تواند به افزایش درآمد و بهبود رضایت مشتری منجر شود.

ارائه نوآورانه‌ترین محصول یا خدمات (Most innovative product or service)

تمرکز بر نوآوری و توسعه محصولات جدید، شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا از رقبا پیشی بگیرند و بازارهای جدید را به خود اختصاص دهند.

افزایش فروش از محصولات جدید (Grow sales from new products)

یک نمونه استراتژی کسب و کار افزایش فروش از طریق لاین محصولات جدید است. این روش شامل معرفی محصولات جدید به بازار و جذب مشتریان تازه است که می‌تواند به گسترش بازار و افزایش درآمد شرکت‌ها کمک کند.

بهبود خدمات مشتری (Improve customer service)

ارائه خدمات بهبود یافته به مشتریان می‌تواند رضایت و وفاداری مشتریان را افزایش داده و روابط بلندمدتی ایجاد کند.

استراتژی کسب و کار چیست؟

تسلط بر بازار جوان (Cornering a young market)

با جذب مشتریان جوان و تقویت تصویر برند، شرکت‌ها می‌توانند بازارهای جدیدی را به‌دست آورده و رشد پایدار را تجربه کنند.

تفاوت‌گذاری محصولات (Product differentiation)

یکی دیگر از انواع نمونه استراتژی کسب و کار، ارائه یک محصول یا خدمت متمایز نسبت به رقبا است. ارائه محصولات منحصربه‌فرد و متمایز به شرکت‌ها امکان می‌دهد تا از شرکت‌های در همان زمینه متمایز شده و موقعیت قوی‌تری در بازار کسب کنند.

استراتژی‌های قیمت‌گذاری (Pricing strategies)

انتخاب استراتژی قیمت‌گذاری مناسب به شرکت‌ها کمک می‌کند تا در رقابت با رقبا پیشرو بوده و سهم بازار بیشتری به‌دست آورند.

مزیت تکنولوژیکی (Technological advantage)

استفاده از فناوری‌های پیشرفته و نوآوری در فرآیندهای کسب و کار به شرکت‌ها کمک می‌کند تا بهره‌وری را افزایش داده و هزینه‌ها را کاهش دهند.

بهبود نگه‌داری مشتریان (Improve customer retention)

استراتژی‌های حفظ مشتریان می‌تواند شامل تخفیف‌ها، برنامه‌های وفاداری، و خدمات پس از فروش باکیفیت باشد که به حفظ مشتریان فعلی و کاهش هزینه‌های جذب مشتریان جدید کمک می‌کند.

چگونه بهترین کوچ کسب و کار را انتخاب کنیم: راهنمای کامل کسب و کار کوچینگ
بخوانید

پایداری (Sustainability)

توجه به مسائل زیست‌محیطی و پایداری نه‌تنها مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها را بهبود می‌بخشد، بلکه تصویر مثبتی از برند ایجاد می‌کند.

نمونه استراتژی شرکت های معتبر دنیا

اگر به‌دنبال مثال برای تدوین استراتژی هستید، این بخش را بادقت مطالعه کنید.

برای Best Buy:

  • مشکل اولیه: رقابت شدید با پلتفرم‌های آنلاین مثل آمازون و فروشگاه‌های بزرگ دیگر.
  • استراتژی: استفاده از فروشگاه‌های فیزیکی به‌عنوان “انبارهای کوچک” برای بهبود زمان ارسال و سهولت برداشت توسط مشتری. این استراتژی منجر به افزایش تمایل به پرداخت (WTP) مشتریان و کاهش تمایل به فروش (WTS) فروشندگان شد.
  • نتیجه: فراهم کردن گزینه‌های مقرون‌به‌صرفه‌تر برای فروشندگان و افزایش تخفیف‌ها، و در نتیجه رشد سریع.

برای Nike:

  • مشکل اولیه: رقابت شدید در بازار پوشاک و تجهیزات ورزشی.
  • استراتژی: استفاده از قیمت‌گذاری مبتنی‌بر ارزش که به کیفیت بالای محصولات و تأثیر برند متکی است. Nike با ایجاد محصولات با کیفیت بالا و استفاده از برند و لوگوی معروف خود توانسته است قیمت‌های بالاتری را از مشتریان طلب کند.
  • نتیجه: افزایش ارزش برند و وفاداری مشتری که به نوبه خود به‌طور مداوم تمایل به پرداخت مشتریان را افزایش می‌دهد.

برای Starbucks:

  • مشکل اولیه: فشار مالی از سوی رقابت، افزایش قیمت‌ها و مشکلات جهانی در تجارت قهوه.
  • استراتژی: تمرکز بر بازگشت به نیازهای مشتریان و ایجاد ارتباط عاطفی با آن‌ها. از جمله برنامه “My Starbucks Idea” برای جمع‌آوری نظرات و ایده‌های مشتریان در مورد محصولات و خدمات.
  • نتیجه: جذب نظرات و بازخوردهای مشتریان، که منجر به ایجاد یک ارتباط قوی‌تر و احساس تعلق بیشتر به برند شد.

نمونه استراتژی شرکت های معتبر دنیا

سخن پایانی

درک و به‌کارگیری یک استراتژی کسب و کار مؤثر از جمله مهم‌ترین عوامل موفقیت هر سازمان است. مثال برای تدوین استراتژی شامل استفاده از تکنیک‌هایی مانند فروش متقابل محصولات، نوآوری، بهبود خدمات مشتری، تسلط بر بازار جوان، و توجه به پایداری است که می‌توانند به شرکت‌ها کمک کنند تا به اهداف خود برسند و مزیت رقابتی پایدار ایجاد کنند. شرکت‌هایی مانند نایک، استارباکس و بست بای با استفاده از این استراتژی‌ها توانسته‌اند نه‌تنها سهم بازار خود را افزایش دهند، بلکه روابط قوی‌تری با مشتریان خود برقرار کنند و به رشد بلندمدت دست یابند.

هلدینگ چابک می‌تواند بیزینس‌تان را در مسیر تدوین استراتژی کمک کند. اگر در زمینه‌های حوزه فناوری مشغول به فعالیت هستید، هم‌اکنون با کارشناسان ما تماس بگیرید تا یک آینده درخشان به‌کمک اساتید خبره برای بیزینس‌تان برنامه‌ریزی کنید.

منابع

online.hbs.edu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *